Arte culinario y creación poética en Sor Juana Inés de la Cruz

Main Article Content

Sofía Ortiz-Hinojosa
Sergio Armando Gallegos Ordorica

Abstract

In this paper, we explore the connections between the culinary art and the poetic work by Sor Juana Inés de la Cruz. In particular, following a detailed study of the analogies between, on the one hand, food and culinary preparation, and on the other hand, poetry and composition, we show that culinary art functions as cause and catalyst of Sor Juana’s poetic creation. Also, we show that, for the hieronymite nun, there is an intimate and profound relation between good seasoning, beauty and moral good.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Ortiz-Hinojosa, S., & Gallegos Ordorica, S. A. (2021). Arte culinario y creación poética en Sor Juana Inés de la Cruz. Crítica. Revista Hispanoamericana De Filosofía, 53(157), 13–44. https://doi.org/10.22201/iifs.18704905e.2021.1244

PLUMX Metrics

References

Beuchot, Mauricio, 1999, Sor Juana, una filosofía barroca, Universidad Autónoma del Estado de México, Toluca.

Convento de San Jerónimo, 1979/1996, Libro de cocina: selección y transcripción atribuidos a Sor Juana Inés de la Cruz, Instituto Mexiquense de Cultura, Toluca.

de Valle-Arizpe, Artemio, 1932, Don Victoriano Salado Álvarez y la conversación en México : discurso leído en la sesión pública que el día 13 de noviembre de 1931 consagró a la memoria de tan ilustre escritor la Academia mexicana correspondiente de la española, Cvltvra, México.

Esquivel, Laura, 1989, Como agua para chocolate, Planeta, México.

Hansen, David, 2018, “Sor Juana Inés de la Cruz and the Demands of Education”, Educational Theory, vol. 68, no. 4–5, pp. 443–475.

Kirk, Stephanie, 2009, “El parto monstruoso: creación artística y reproducción biológica en la obra de Sor Juana Inés de la Cruz”, Revista Iberoamericana, vol. 75, no. 227, pp. 417–433.

Lavín, Mónica y Ana Benítez, 2015, Sor Juana en la cocina, Debolsillo/Penguin Random, Ciudad de México.

Morino, Angelo, 2001, El libro de cocina de Sor Juana Inés de la Cruz, Grupo Editorial Norma, Bogotá.

Platón, 1871, El banquete, en Obras Completas, vol. 5, edición de Patricio de Azcárate, Medina y Navarro Editores, Madrid.

Ronsard, Pierre, 1866, Ouevres Complètes Vol. 6, A. Fracnk, París.

Sabat de Rivers, Georgina, 1976, El “sueño” de Sor Juana Inés de la Cruz: tradiciones literarias y originalidad, Tamesis Books Limited, Londres.

Sor Juana Inés de la Cruz, 2010, Obras Completas (decimosexta impresión), Porrúa, Ciudad de México.

Soriano Vallès, Alejandro, 2000, El Primero sueño de Sor Juana Inés de la Cruz. Bases tomistas, UNAM/Instituto de Investigaciones Estéticas, México.

Thomas, George A., 2015, The Politics and Poetics of Sor Juana Inés de la Cruz, Routledge, Nueva York.

Trabulse, Elías, 1982, El círculo roto: estudios históricos sobre la ciencia en México, Fondo de Cultura Económica, México.